top of page
Writer's pictureAmálie Anna Holešovská

Jak z vašeho dítěte udělat obojživelníka



Ilustrační obrázek


Voda je velmi důležitou částí našeho života.

Aby jsme přežili, musíme ji každodenně pít a mimo to má i mnoho dalších zajímavých využití. Splachujeme s ní záchody, umýváme si v ní ruce a nebo v ní třeba plaveme, pokud teda plavat umíme. No a jaký rodič by to byl, kdyby své dítě nepřipravil do života s aspoň jednou lekcí plavání. Většinou to bývá tak, že svoje dítě vezmete ve třech letech na “velmi užitečnou” lekci plavání pro děti, kde instruktor vaše dítě hodí do bazénu s nafukovacími rukávky a vy máte aspoň dobrý pocit, že tento rodičovský úkol máte za sebou. Najdou se však i rodiče, kterým se jejich topící dítě v mělkém bazénku tak líbí, že se rozhodnou ho nasměrovat právě k sportu jako plavání.


 A teď si říkáte, že na tom přece není nic špatného a taky to tak prvně vypadalo. Zábavné tréninky párkrát do týdne, noví přátelé, v létě jsem se mohla zchladit ve studeném bazénu a říkat tomu sportování. Samé pozitivní věci že? Dokonce jsem vyhrála i mnoho medailí na týmových závodech. Získala jsem třeba druhé místo ze čtyř účastníků, no a pozor jednou jsem byla i první ze tří! Jenže když už vám potom je těch 13 let, a dostanete se do vyšších týmů, váš trenér to najednou začne brát trošku vážně. Objeví se počet hodin, které musíte za týden v bazénu strávit a s tím přichází to, že vám zmizí veškerá šance na sociální život, máte pocit že vám začínají narůstat blány, protože jste víc ve vodě než na suchu a vaše tělo se častým potápěním v chloru už začíná rozkládat. Pak už v životě nemáte žádný jiný cíl, než uplavat 100 metrů pod 1 minutu. A že to není tak lehké, jak to zní. Na závodech už medaile taky nejsou v tak blízkém dosahu jako dříve. Najednou jste to vy proti celé republice a to si zkuste být právě vy ten nejlepší. 


Zkrátka je tento sport všechno nebo nic, buď budete první a nebo to můžete rovnou vzdát. Možná voda není vždy tak dobrá volba jak vypadá, tak se dobře rozhodněte zda svoje dítě po narození hodíte právě do bazénu


14 views0 comments

Comments


bottom of page