top of page
Writer's pictureNatálie Konštanská

E-sport. Sport, který od covidu nabývá na populárnosti. Jaké mýty se o něm šíří? Kolik si vydělávají největší profesionálové?

E-sport, jak už z názvu napovídá, je tzv. ,,elektrický sport”, kde mezi sebou protivníci soutěží v počítačových hrách. Pro mladou generaci se tento sport stává senzací ne jen v zahraničí, ale také u nás.  


Ilustrační Fotka



Jak nabyl na popularitě?

Nejvíce tomu pomohla doba Covidu-19. V prvních měsících pandemie a celosvětové karantény se prodej a čas strávený na videohrách značně zvedl. Pro lidi to začínala být nová zábava a způsob jakým trávit svůj volný čas, jak osamotě, tak i se svými přáteli. Hodně tomu přispělo také to, že se většina sportů nemohla konat a u tohoto druhu sportu nemusí být člověk fyzicky přítomen k tomu, aby se zápas mohl odehrát. Díky tomu začal být e-sport relevantnější a lidé jej začali více přijímat. Teď je v zahraničí jedním z nejsledovanějších sportů a v české republice se také pohybuje v předních příčkách.  


Mýty vs. e-sport. 

I v dnešní době se však vyskytuje hodně mýtů a předsudků vůči e-sportu jako takovému jako např. 

  • E-sport je pro lenochy - Obecně se traduje, že profesionálové tohoto sportu jsou jen líní lidé, kteří jen sedí u počítače a koukají do obrazovky. To ovšem není vůbec pravda. Proto, aby byl člověk v tomto odvětví úspěšný musí být trpělivý, umět řešit problémy pod tlakem, mít takzvaně dobrou hand-eye koordinaci a musí umět spolupracovat v týmu. Tito lidé také trénují někdy i několik hodin denně, aby podali co nejlepší výsledky. 

  • E-sport soutěže jsou pouze pro profesionály - Ne. E-sport soutěže a turnaje mohou být i pro amatéry, stačí být v tom, co děláte dobrý. 

  • E-sport je individuální druh sportu - Občas se ještě věří, že e-sporty jsou jen samostatný sport, kde každý hraje jen sám za sebe. A ano, u některých typů her to tak je. Jsou však i hry u kterých se bez dobré spolupráce týmu neobejdete. 

  • E-sport je jen pro děti - Je sice pravda, že tento sport nabývá nejvíce popularity u mladistvých a dětí. Je to však zábava i pro dospělé. Samotní hráči pochází z mnoha různých věkových kategorií. 


  •  E- sport je výhradně mužský sport - Je pravda, že v tomto sportu je převážně mužská účast, ale je zde i několik ženských hráček a jejich počet jen roste. 


  • ,,Je to jednoduchý.”, ,,to by dokázal každý.” - Tento předsudek nemůže být dál od pravdy. Člověk na to, aby se stal profesionálem potřebuje umět skvěle hrát samotnou hru, rozumět její mechanice, zkoušet různé strategie a naučit se dobře předvídat útoky protihráče. Tohle všechno ještě za konstantního tlaku od publika. 



VCT - Finals 2023



Kolik si vydělávají největší profesionálové?

,,Tímto se přece člověk nemůže uživit,” je něco co většina lidí, co se v e-sportu pohybuje minimálně jednou slyšela. Je tomu však tak? 

Kolik si třeba takový největší profesionálové vydělají je docela dost postavené na tom, jaký mají se svojí agenturou sjednaný plat, kolik měli výher při turnaji, kolik udělali reklam, nebo přijali sponzorství a jestli taky nemají vedlejší příjem z Youtube, Twitche nebo jiných platforem. Největší hvězdy si tak mohou přejít na několik miliard korun. Např.  jeden z nejúspěšnějších hráčů z února 2024, si vydělal 7,18 milionů dolarů, což je v přepočtu něco okolo 170,2 milionu Kč. 


9 views0 comments

Comments


bottom of page